Během posledních několika dnů jsem od vás dostal několik otázek, které mají společného jmenovatele – bakalářskou práci. Tak si přečtěte moje odpovědi, abyste místo přešlapování mohli začít nerušeně psát.
1) Jak poznat kvalitní zdroj pro literární rešerši?
Nerozpoznám kvalitní pramen / zdroj. Třeba najdu knihu, kterou napsal historik a následně se dozvím, že je novější verze, že bych měla čerpat z jiného vydání, že autor není dobrý, protože psal ve špatné době, atd.
Moje odpověď
Kvalitní dílo bez toho, aniž byste si ho nepřečetli, předem zpravidla nepoznáte. Určitým vodítkem autority pro vás může (ale také nemusí) být počet citací práce jinými autory.
Počty najdete např. na webu Google Scholar, příp. se podívejte na books.google.com. Novější verze/jiné verze příliš neřešte – nikdy nedokážete přečíst vše. Doporučuji Vám však citovat s nejnovějšími zdroji.
Při přebírání jakéhokoliv názoru, kritiky nebo tvrzení musíte sami zapojit kritické myšlení. Proč je autor kritizován, je ta kritika oprávněná? A co si o něm myslí jiní autoři. Nepřebírejte jen automaticky názory jiných.
Co vám snad pomůže, že u některých témat a historie sem patří, se nemusíte pořád hnát po nových a nových vydáních. Nikdy nepřečtete všechno, co bylo za X století napsáno.
U ostatních témat se řiďte tím, že stáří literatury by mělo být do max. 5 let, abyste nepopisovali pravěk. Ani tak nepřečte vše. Doporučuji vám proto zaměřit se na autority v oboru. A počet citací vám v tomto může pomoci.
2) Jak zajistit, abych nějakou publikaci neopomněla?
Podívejte se na můj článek, ve kterém popisuji 3 jednoduchá pravidla, jak se vyhnout plagiátorství. Kdybych měl vybrat jen jedno – citujte průběžně. Ušetříte si tím hromadu starostí.
3) Jaký je rozdíl mezi přímou citací a parafrází?
Jsem zmatená z citování – v uvozovkách a bez nich – parafrázování a přímá citace – jak moc přesně musím citovat, aby to vyžadovalo uvozovky a jak moc musím parafrázovat, aby z toho nebyla citace?
Moje odpověď
Uvozovky, já spíše doporučuji kurzívu, využíváte tehdy, kdy kopírujete text 1:1 z jiného zdroje. Tomu se říká přímá citace. I parafráze je citací, takže se tím netrapte tím, jestli citovat nebo necitovat. Prostě citujte (jak na to).
4) Jak si mám dělat výpisky a poznámky?
Neumím si přečíst knihu a za 2 měsíce ji citovat do své práce – v podstatě si neumím představit, jak mám citovat a nemít všechno najednou rozečtené a hledat v těch knihách.
Moje odpověď
Je potřeba si dělat průběžně poznámky a výpisky textu. Buď online nebo offline formou. Jinak je jasné, že pak na to už zapomenete a nebudete vědět, kde jste co četla. Pravděpodobně se ke svým zdrojům budete vracet a budete jimi opakovaně procházet.
Každému vyhovuje něco jiného:
- Někdo si dělá výpisky a přepisuje je přímo do Wordu s prací.
- Někdo má výpisky a u nich klíčová slova např. formou hashtagů (obvykle v nějakém online nástroji např. v Google dokumentech (pro hledání CTRL+F).
- Někdo si podtrhává v knize, což ale může být komplikované při dohledávání konkrétních pasáží.
- Pro další inspiraci koukněte na Honzův článek, jak si dělat poznámky“.
5) Nevím, jak začít psát
Mám téma a část pramenů – vlastně nevím, kam dojdu a je pro mě nyní těžké napsat osnovu.
Moje odpověď
O tom, jak začít psát bakalářskou práci, jsem napsal tento článek. Doporučuji vám projít si práce na podobná témata a můžete se inspirovat obsahem jiných autorů.
Při vlastním psaní můžete samozřejmě názvy kapitol a jejich pořadí měnit a upravovat dle potřeby. Příp. můžete využít i umělou inteligenci např. Thesios.
6) Když píšu, mám pocit, že píšu bláboly nebo kopíruji jiného autora
To je úplně v pohodě. Stává se mi to taky. 🙂 Slibuji, že v dalších verzích a po úpravách bude text již lepší. Já např. preferuji volnou formu psaná. Píšu o tom, co už o tématu vím. A postupně pak přidávám citace a upravuji text.
Nikdo není schopen napsat bakalářku spatra na první dobrou. Za každou bakalářkou se skrývá spousta hodin editace textu. Nezoufejte, jste na dobré cestě. Vždycky totiž říkám, že na popsaném papíru se snáze škrtá.
—
Tak ať vám jde psaní od klávesnice.
Pavel Semerád