Malé děti na promoce neberte. A proč jako ne…?!

Říct rodiči, aby do místnosti, kde budou probíhat promoce, nebral své malé děti, to chce odvahu. Jak si to vůbec můžu dovolit!? Vždyť jsem sám tátou a píšu blog s doménou taťulda.cz, tak bych měl mít přece pochopení!

Jenomže, já to pochopení mám!

Promoce jsou slavnostní ceremoniál, při kterém absolventi přebírají diplom z rukou nejvyšších představitelů vysoké školy v těch nejhonosnějších prostorách. Mráz vám běhá po zádech, když slyšíte státní hymnu, fanfáry a Gaudeamus Igitur.

Jste na sebe hrdí, chce se vám radostí a dojetím brečet, protože tušíte, že už třeba nikdy na (vlastní) promoce nepůjdete. Má to být nezapomenutelný zážitek – nejen pro vás, ale i pro ostatní. A tak si to chcete náležitě užít.

Tento akt ale dokáže překazit dětský pláč! 🙁

Pochopím, když mě teď zatratíte, ale tuto slavnostní chvíli dokáže překazit dětský pláč. Horší to už může být snad jen ve chvíli, kdy se „hlídač dítěte“ – druhý z rodičů nebo prarodiče – snaží dítě utišit přímo v sále. To se pak dítě neúmyslně stane hlavním hrdinou.

Je to pak zbytečné trápení pro všechny a odvážně prohlásím, že je to i znevážení celého obřadu. Všichni by měli být ohleduplní vůči sobě navzájem. Je to přinejmenším nekolegiální k těm, kteří mají také malé děti, ale raději je nechali doma (nebo mimo tuto místnost).

Vím, o čem mluvím. Sám jsem se stál tátou 5 dní po dokončení doktorského studia. O necelé 3 týdny později jsem měl promoce. Nedokážu snad ani popsat, jak obrovskou radost bych měl, kdybych tam měl v ten den „kompletní“ rodinu.

Malé děti z promoce ale stejně nic nemají!

Co si myslíte, že z toho obřadu může mít 14denní miminko? Já myslím, že vůbec nic. Vždyť ani neví, kde je. Proto s ním zůstaňte raději venku.

O společné zážitky z promoce nepřijdete. O několik let později si tátovu (maminčinu) promoci můžete společně pustit ze záznamu na DVD. Já jsem tak nedávno učinil a byla to milá vzpomínka. A stejně jsem to musel přetáčet „na akčnější“ pasáže.

Od kolika let brát děti na promoci? Až od 6 let

Podobné stavy jako v případě miminek a batolat prožívají i větší děti. Promoce pro ně bývají nudné a nezáživné, protože se musí dodržet přesně stanovený harmonogram. Je to událost s pravidly a poctami, a proto nejde urychlit.

Na některých vysokých školách a univerzitách dokonce platí, že na promoce mohou děti až od 6 let. I když to u vás stanoveno není, doporučuji vám respektovat tento věkový limit. Promoce trvají cca 40-50 minut a takto velké děti snáze vydrží sedět v lavici.

Vím, že toho dětem hodně „dlužíte“!

Ten čas odloučení, ta kvanta hodin, která jste museli věnovat učení, jim zkrátka chcete vynahradit. Vždyť jste jim to i mockrát slíbili – to když jste se trápili nad diplomkou nebo přípravou na poslední červnový termín ke zkoušce.

Přesto dobře zvažte, jestli jsou promoce tou nejvhodnější příležitostí, kdy začnete plnit svůj slib. Pokud si s dětmi ještě netroufnete jít na jejich oblíbený kreslený film do kina, protože chvíli neposedí, byl by skoro zázrak, kdyby je bavily Vaše promoce!

Nebylo by lepší (=klidnější) je vzít místo promoce na zmrzku nebo do ZOO? Určitě z toho budou mít větší radost, než z neustálého domlouvání – seď, ticho, počkej ještě chvíli… „Tu chvíli“ určitě ještě počkají, ale pak už vás budou mít jen pro sebe.

Vážení a milí absolventi,
přeji vám, abyste si promoce (nerušeně) užili, a samozřejmě vám přeji i mnoho úspěchů do dalších let!

Pavel Semerád

PS. Pokud by se vám po škole přece jen stýskalo, přihlaste se např. na doktorské studium nebo ke studiu MBA (LL.M.). 😉

4.6/5 - (11 hodnocení)

Pavel Semerád
Na vysokých školách jsem studoval 10 let ve všech formách studia a letos jsem zahájil 13. sezónu jako vysokoškolský učitel. O své zážitky, zkušenosti a rady se dělím na mém blogu, na YouTube a v podcastu O studiu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *